top of page

Kristins positive fødsel på ABC i Oslo: - En fantastisk opplevelse og følelse!

Kristin fødte sitt første barn på ABC i Oslo, og til tross for at hun måtte overflyttes til vanlig fødestue like etter fødselen for å få ut morkaken som satt fast, så sitter hun igjen med en positiv fødselsopplevelse.

Her er hennes positive fødselshistorie:


"Fødselen startet med at vannet gikk med et plask kl. 01 på natten den 22. Desember, tre uker før termin.


Jeg skvatt veldig og mannen min trodde jeg drømte helt til han så at det var ganske mye vann i senga!


Jeg ringte inn til ABC og avtalte å komme på kontroll på morgenen dersom ingenting skjedde iløpet av natten.


Prøvde å sove, men var så spent at det var veldig vanskelig å finne søvnen, men fikk slappet godt av i mørkt rom.


Mannen min sov som en stein . Vi dro på kontroll tidlig på morgenen med CTG på morgenen og alt var normalt og fint, men ingen rier.


Vaginalundersøkelse var ikke aktuelt siden vannet hadde gått.


Fikk modningsakupunktur og dro hjem og sov noen timer. Rundt 14.30 merket jeg noe som minnet om takvise menssmerter foran på magen.


Jeg måtte spørre søsteren min som hadde født to ganger tidligere om det kunne være rier og ringte inn til føden for å fortelle at noe var på gang.

Frem til kl. 17 ca. gikk det helt fint å puste seg i gjennom riene som kom med ca. 6 minutters mellomrom, og jeg spiste middag og bevegde meg rundt i huset.

Rundt kl. 17.30 var det blitt halvannet minutt mellom riene, som varte i nesten ett minutt.


Da begynte riene å bygge seg veldig opp i styrke og vi ringte til ABC og avtalte å komme inn om ikke så altfor lenge, siden vi hadde en times kjørevei.


Jeg ville prøve å drøye tiden litt, siden jeg tenkte at det var best å være hjemme så lenge som mulig så vi kjørte avgårde en time senere. Halvveis på turen fikk jeg plutselig trykketrang og trodde jeg måtte akutt på do.


Dette kom på toppen av hver rie og vi måtte stoppe bilen og etter samtale med jordmødrene på ABC ble det avtalt at jeg skulle med ambulanse resten av veien til ABC.


Riene dabbet litt av og jeg kjente at jeg sannsynligvis ikke kom til å føde i ambulansen. Jeg brukte oppoverpusten så godt jeg kunne og var veldig konsentrert.


Men selve trykketrangen var veldig insisterende og utfordrende å puste seg igjennom.


Vi kom frem til ABC og ble møtt av jordmor Birthe som hadde tappet i badekaret til meg og jeg kom meg fort oppi og det var helt fantastisk!


Klokken var blitt ca. 19.30, og ved undersøkelse viste det seg at jeg var 6 cm åpen.


Trykketrangen var der fortsatt på toppen av hver rie, men jeg prøvde å la være å trykke så godt det lot seg gjøre.


I ettertid har jeg forstått det som at babyen sannsynligvis roterte på en måte i bekkenet som fremkalte den tidlige trykketrangen og at det ikke var vanlig å ha trykketrang så tidlig.

Jeg lå to timer i badekaret og fikk god hjelp av mannen min og jordmor sjekket at alt var bra med babyen jevnlig, og når det nærmet seg vaktskifte var jeg 10 cm åpen og barnet var helt nede på bekkenbunnen.

Kroppen begynte å bli sliten av pressetrangen, men nå som jeg endelig kunne presse begynte riene å bli veldig svake.


Ute av badekaret hjalp jordmor Birthe til med å finne forskjellige stillinger jeg kunne prøve å presse i, men riene var såpass svake at det var lite fremgang.


Etter vaktskifte kom jordmor Karin og hjalp meg inn i noen posisjoner, før vi ble enige om at jeg skulle ligge på ryggen med ett ben på jordmor og ett på mannen min og presse som på film (siste posisjonen jeg hadde sett for meg å føde i ).


Så da presset jeg med de kreftene jeg hadde igjen, med veldig svake pressrier, hjulpet frem av brystvortestimulering, mange druer og isbiter.


Jordmor Karin var veldig god støtte og heiet meg fremover. Ved hvert press tenkte jeg på at det nærmet seg første møte med barnet det var veldig motiverende.


Barnet vårt kom ut etter iherdig jobbing i over en time og da var jeg så letta!


Det var på et tidspunkt snakk om å flytte meg for å få riestimulerende drypp, men jeg fikk prøve selv litt lenger siden barnet hadde det bra. Det var jeg veldig glad for siden jeg overhodet ikke ønsket å bli flyttet.


Barnet vårt kom ut kl. 00.09 den 23.12 og skrek med én gang, og han fikk ligge på brystet mitt og fant brystet etter en stund.


En fantastisk opplevelse og følelse!


Dessverre så ville ikke morkaken komme ut, noe som skjer i omtrent 2 av 100 fødsler.

Jeg måtte flyttes til vanlig fødestue og ikke mindre enn 7 jordmødre og leger prøvde å få ut morkaken manuelt med créde.


Jordmor Karin fra ABC var med meg.


Da fikk jeg veldig god hjelp av oppoverpusten, og jeg følte at jeg hadde kontroll og fikk den informasjonen jeg trengte for å takle situasjonen.


Når siste mulige person prøvde så kom morkaken heldigvis ut og jeg slapp å bli flyttet til operasjon.


Men da hadde jeg mista litt over 2 liter blod og begynte å føle meg dårlig og fikk behandling.


Måtte ligge halvannet døgn på vanlig barsel med sønnen vår fordi jeg trengte mye hjelp og hadde ikke helt stabile vitalia, mannen min fikk være der på besøk.

Han lå ellers på hotellrommet vårt på ABC da og led ingen nød. Jeg ble hentet tilbake til ABC litt utpå julaften og det var så fint å få ha julaften sammen som en ny familie.


Kurset ditt hjalp meg til å føle meg trygg og rolig uansett hvilken vei fødselen tok, og særlig med alt som skjedde etter selve fødselen. Så jeg anbefaler det absolutt!"


Vil du forberede deg på samme måte som Kristin? Da må du sjekke ut det fødselsforberedende nettkurset.

Commentaires


bottom of page