top of page

Marias hjemmefødsel: - Det var den råeste opplevelsen jeg har hatt!

Maria hadde hatt to flotte fødsler på ABC-klinikken og regnet med å føde der tredje gang også. Men på grunn av jordmormangel måtte de holde sommerstengt. Hun hadde ikke lyst til å føde på vanlig sykehus, så da ble løsningen hjemmefødsel.

Marias hjemmefødsel

Dette er hennes hjemmefødselshistorie:


"Gravid med tredje barn og med to naturlige vannfødsler på ABC-klinikken bak meg, tok jeg for gitt at jeg skulle på ABC denne gangen også. For jeg trodde ikke det kunne bli bedre enn det. Ha! Så feil jeg tok!


Men i sommer viste det seg at ABC måtte holde stengt hele juli, pga jordmormangel.


Jeg fikk nesten panikk, for på vanlig sykehus var det få muligheter for badekar og det var viktig smertelindring for meg.


Derfor begynte jeg å planlegge min første hjemmefødsel.


Det offentlige tilbyr ikke hjemmefødsel og jordmødre som stiller opp får lite betalt.


Du må ordne alt selv: finne en jordmor som vil ta på seg oppdraget og være parat i ferien sin, leie fødekar, kjøpe inn diverse kladder og bind osv.

Etter ett par uker på leting kom jeg i kontakt med ett knippe jordmødre fra ABC som ville hjelpe meg!


Vi puslet sammen en kalender av dager hvor en jordmor kunne stille, ikke var på ferie eller på jobb. Jordmora som var det sikreste kortet kom på besøk og vi hadde fantastisk kjemi. For et herlig vesen!


Men alt var veldig usikkert og termin nærmet seg. Faktisk var det bare ett eneste døgn det ville være mulig å få til hjemmefødsel med jordmor, så jeg måtte forberede meg på å måtte dra til sykehusføden på Ullevål.


Tre dager før termin hadde vi piknik på stranda med ungene og mamma, jeg badet og vi koste oss veldig.


Jordmora mi sendte meg en tekstmelding: «Nå kan du trygt føde, for nå er jeg tilbake fra ferie».


Det var som om kroppen min slapp ned garden.


Kynnerne kom hyppige utover dagen, og på kvelden satt mannen min og jeg på terrassen og jeg kjente at de ble kraftigere.


Jeg sa at nå skjer det nok ila et døgn eller to. Den natten sov jeg ikke, for maseriene kom hvert tiende minutt, men de var lett å puste seg igjennom.


I 7-tida sendte jeg melding til jordmor om at jeg hadde ligget våken med rier, men at det ikke hastet.


“Dette er ikke noe å vente med”, sa hun. Og godt var det, for jeg hadde knapt tatt en dusj før de kom dobbelt så hyppig.Oppoverpusten hadde vært veldig nyttig for meg gjennom hele svangerskapet. Jeg opplevde at jeg kunne trene og løpe hele svangerskapet uten nedpress hvis jeg brukte oppoverpusten, og under riene var teknikken uvurderlig.


Jeg hadde to bilder jeg visualiserte mye. Jeg så for meg en moden løvetann, på innpust løsnet frøene fra blomsten og på utpust blåste jeg frøene videre opp i lufta.


Det andre bildet var en flokk glassmaneter som svømte oppover mens sollyset brøt vannskorpa.


Jeg ville jobbe så energieffektivt som mulig i starten, og passet på å slappe godt av.


Riene tok seg opp såpass kraftig at jordmora mi - som fortsatt ikke var kommet - måtte få tak i en kollega som bodde nærmere meg.


Dermed fikk jeg to ABC-jordmødre på min hjemmefødsel.


For noen idealistiske engler de er, som strekker seg milevis for å tilrettelegge for en fødekvinne midt i fellesferie og jordmorkrise!


Etter at jordmødrene kom gikk det en time før gutten vår ble født. Jeg lå en god stund i sengen mens riene ble kraftigere.


Jordmødrene holdt meg på beina, som ristet så kraftig. Men det var overkommelig å jobbe seg gjennom hver ri med pusten og visualiseringer.


Vannet gikk mens jeg lå slik. Deretter bar det oppi det lånte fødekaret som mannen min hadde fylt og der var det godt å ligge.


Jeg byttet på å sitte på huk, ligge og humpe litt rundt der oppi, mens riene kom jevnt.


Det var fantastisk å kunne være hjemme og ligge og se på trærne utenfor fremfor å stirre i taket på sykehuset.


Jeg følte meg rolig og i full kontroll hele veien.


Under de to første fødslene mine hadde jeg små øyeblikk av frykt og tvil hvor jeg tenkte at jeg ikke kom til å klare det, men ikke denne gangen.


Hodet og kroppen spilte så godt sammen og rett før det var på tide å presse sa jeg “nå kommer han!”, og så kom presset.


Det føltes riktig å stå på huk, og etter tre-fire pressrier var gutten vår ute, på den varmeste sommerdagen kl. 10:25.


Det var den råeste opplevelsen jeg har hatt!


Etterpå lå babyen og jeg på en madrass i stua med verandadøra åpen og så på hengebjørka som suste og sola som skinte.


Han tok brystet og jordmora mi sjekket meg nedentil. Ikke en rift. Ikke ett sting!


Jordmødrene tok seg en kopp kaffe og jeg spiste litt. Stemningen var helt nydelig og jordmødrene var også helt forbløffet av hvor vakker fødselen var.


Etter en liten time kom mamma med storebrødrene som fikk hilse på det lille. Hvis det blir flere små her, så kan jeg love deg at det blir hjemmefødsel igjen.


Jeg vil takke deg av hele mitt hjerte for et kurs som etter min mening burde vært standard tilbud til alle gravide via helsestasjonene rundt i landet.


Tenk hvor mange negative fødselsopplevelser som kunne vært unngått hvis alle fikk kunnskap om hvor mye forberedelser har å si.

Jeg lyttet til avspenningsfilene dine hver kveld i sengen, og gjentok noen utvalgte affirmasjoner for meg selv morgen og kveld (kanskje oftere).


I tillegg vil jeg slå et slag for hjemmefødsel. Jeg forstår at det ikke er for alle og jeg ville kanskje ikke våget å gjøre det som førstegangsfødende, men at det burde vært et offentlig tilbud? - absolutt!


Da kunne jordmødrene fått ordentlig betalt og fødekvinnen mindre stress.


Med tanke på at du sparer samfunnet for 35.000 kroner ved hjemmefødsel (det er kostnaden for ett døgn på føden i Norge, nærmere 50.000 hvis fødselen er komplisert) så er det ganske latterlig at du kun får 3.000 kroner i engangsstønad fra Helfo ved hjemmefødsel.


Dermed er det både dårlig samfunnsøkonomi og elendig fødselspolitikk at hjemmefødsel ikke tilbys i Norge."


Hvis du også vil forberede deg til fødsel sånn som Maria må du sjekke ut det nettbaserte fødselsforberedende kurset.

Comments


bottom of page