top of page

Hannes positive vannfødsel på ABC i Oslo

Da Hanne Ø. Orlien ble gravid, visste hun med en gang at hun ville ha en naturlig og god fødsel. ”Jeg er født kvinne, og kvinner føder i hele verden,” sier hun.

Fødselshistorie fra ABC Hanne Orlien
Hanne Ø. Orlien, mannen og sønnen på ABC-klinikken i Oslo. Fotograf: Cecilie Uglehus Evertsen

Selv valgte hun å legge fødselen til ABC-klinikken (landets mest kjente fødested for naturlige fødsler) i Oslo, etter at søsteren hennes hadde anbefalt det på det varmeste.


”For å kunne føde på ABC må man skrive et motivasjonsbrev, og man må være sunn og frisk, og ikke ha diverse ting med seg som kan komplisere fødselen,” sier Hanne.


Hun sendte brevet avgårde og fikk plass – både i 2016 og 2018.”Jeg er ikke glad i sykehus – jeg syns de er så sterile og triste. Da jeg var og besøkte søsteren min på ABC de gangene hun fødte, så jeg hvor koselig det var der. Det var farger på veggene – og bilder. Fødestuen er som et stort hotellrom med badekar i hjørnet, dobbelseng og stressless-krok. Det er skikkelig hjemmekoselig. De fokuserer på rolige og trygge omgivelser,” sier hun.


”Jeg ville ha en naturlig fødsel, det er det kroppen min er skapt til.”


Da hun ble gravid for første gang tenkte hun ”på et tidspunkt skal denne ungen ut” – og hun var med en gang fokusert på at hun skulle ha en bra fødsel.


”Mamma har blitt kalt en fødemaskin, hun har født 5 barn. Søsteren min hadde fine fødsler også, og jeg var ikke dårlig – jeg hadde et fint svangerskap. Så jeg var bestemt på at jeg ville ha en god fødselsopplevelse og føde naturlig,” sier Hanne.

Foto: Cecilie Uglehus Evertsen

Spørsmålene fra venner, bekjente og ukjente ventet ikke på seg – alt fra folk som ville dele sine negative erfaringer og som lurte på om hun gruet seg.


”Jeg tenkte ’nei, jeg skal ikke bli stresset av andre. Jeg er født kvinne og kvinner føder i hele verden. Jeg vokste opp i Etiopia der noen føder i stråhytter i langt dårligere kår enn det vi har her i Norge’,” sier hun. ”Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal være så redd for det her.”


Hun var opptatt av at hun ville ha det koselig, lunt og hyggelig rundt seg i fødselen. Hun visste at hun ikke ville ha smertestillende eller epidural, og hun ville gjerne føde i vann.


”Mamma ville ha vannfødsel med meg, men hun fødet på badet på sykehuset fordi hun ikke nådde frem til badet. De tilbyr jo det på ABC, så det var litt derfor jeg valgte det også,” forteller Hanne.


Hun følte hun hadde hatt god effekt av modningsakupunktur, og andre fødselen startet ca to uker før termin.


”Jeg ringte til ABC noen ganger, og de sa ’pust rolig, sånn som du gjorde sist, jo lengre du kan være hjemme, jo bedre’. Men kort tid etter ringte jeg igjen, og så dro vi til sykehuset.”


Hun ville ikke informere hele verden om at fødselen var i gang, hverken den første eller andre gangen – de eneste hun sa ifra til var mamma og pappa.


Hanne og mannen fikk beskjed om å gå en tur rundt sykehuset da de kom inn i 22-tiden, og på den timelange turen tok det seg veldig opp.


Da de kom tilbake sa jordmoren: ”Nå ser jeg at det skjer”. Og 2.5 time senere var lillesøster Mollie født.


”Det tok ikke lange tiden fra hun gikk i badekaret til hun var ute, jeg kjente at jeg måtte presse. Jordmoren ba meg ta det rolig og kjenne på kroppen min, men jeg kjente at det skjedde, jeg klarte ikke holde igjen. Hun var ute på under 5 minutter, etter to press,” sier Hanne.


Hun følte seg skikkelig fresh etter fødselen, så hun dusjet og tok på seg fine klær. De gikk ned og spiste frokost om morgenen. ”Hun ene jordmoren i gangen sa ’fødte ikke du i går kveld?!’,” ler hun.


Hun syns det fineste med begge fødslene, og det hun føler seg mest stolt over er at hun klarte å være så rolig. ”Jeg døste av, pustet så godt jeg kunne og var hele tiden veldig rolig og fokusert. Det var egentlig veldig fint,” sier hun.


Men det beste rådet kom kanskje fra mammaen: ”Hun sa ’jobb med riene – det verste du kan gjøre er å spenne deg’. Så det var det jeg gjorde. Det trenger ikke være så grusomt!”


Vil du ha en positiv fødselsopplevelse? Les mer om vårt fødselsforberedende kurs her!


Comments


bottom of page