top of page

Annelis positive fødsel: - Det føltes SÅ rått å få så sterke og tydelige signaler fra kroppen

Annelis første fødsel ble et nydelig samarbeid mellom henne, kroppen og samboeren hennes.

Annelis positive fødselshistorie

Her er hennes positive fødselhistorie.


"For en måned siden fødte jeg verdens vakreste gutt, én uke etter termindato.


I uke 34 fikk jeg det som kjentes som mensmurringer, mye kynnere og nedpress, og slimproppen gikk. Jeg ble sykemeldt og gikk hjemme og ventet på fødselen i det som kjentes som evigheter. Lillegutt stortrivdes derimot i magen, og termindatoen kom og gikk.


En dag før termindato ble jeg strippet og tøyet


Dette ga sterke kynnere som ble mer og mer hyppige for hver dag. Dette varte helt frem til trivselskontroll. Da viste det seg at jeg hadde 3cm åpning og var veldig moden. Yes! Kroppen har gjort en kjempejobb allerede, tenkte jeg.Da jeg våknet neste morgen kjente jeg at sammentrekningene hadde endret seg - de var sterkere, og jeg kjente dem også mer i ryggen. Nå visste jeg at fødselen ikke var langt unna.


Endelig!


Jeg og samboeren lå lenge i senga før vi stod opp, spiste god mat, og gikk en tur i skogen. Vi storkoste oss, og jeg følte oksytosinet bruse hele dagen. I 16-tiden dro vi til sykehuset. Da hadde jeg 4 cm åpning, og aktiv fødsel var offisielt i gang.


Jordmoren som tok oss imot var dyktig, men hun fremsto som veldig opptatt av å følge «retningslinjene», eller én bestemt plan for når pulsen skulle registreres og åpningen min skulle sjekkes.


Jeg ble blant annet liggende på rygg med CTG-registrering på i over to timer, fordi babyens puls lå noen slag for høyt over en viss tidsperiode. Jeg «forsøkte» å si at CTG-stroppene var festet så hardt at det var vondt, og at dette plaget nok babyen også.


Dette ble ikke hørt. Da samboer etter hvert sa fra, litt skarpere enn jeg klarte, løsnet hun på dem. Pulsen roet seg med én gang, og jeg kunne endelig reise meg opp og bevege meg slik jeg ønsket.


Jordmoren som kom etter vaktskiftet var helt fantastisk, og en perfekt match for oss.


Jeg hadde skrevet i fødebrevet at jeg ikke ønsket å ligge på rygg, og at jeg ønsket tips til fødestillinger hvor jeg kunne være aktiv, åpen og fremoverlent. Hun ga god veiledning underveis, og fant nye stillinger til meg da jeg trengte forandring.


Hun dempet også lyset i rommet og fant frem elektriske telys. Dette ga en perfekt atmosfære, sammen med spillelisten vi hadde laget til fødselen.


Som smertelindring brukte jeg lystgass, men jeg sier også at pusteteknikkene og visualiseringene jeg lærte på kurset ditt var smertelindring.


Jeg og samboer tok kurset ditt sammen.


Vi begynte da jeg var 24 uker på vei, og øvde mye på pusteteknikkene og det vi ønsket å bruke under fødselen.


Under fødselen stod han i timevis ved siden av meg og beskrev visualiseringen av at vi blåste såpebobler mot himmelen. Hver gang jeg flyttet fokuset fra riene og over til samboeren sin stemme og såpeboblene, ble smertene mye mindre.


Jeg brukte oppoverpusten ved hver eneste rie, og samboer minnet meg på å slappe av i skuldrene og hendene. Alt dette gjorde at jeg klarte å komme meg igjennom fødselen uten å «gi opp», eller be om smertelindring jeg i utgangspunktet ikke ønsket.


Dette var noe vi hadde snakket mye om på forhånd, og hvordan vi eventuelt skulle takle det. Men dette skjedde aldri, og jeg tror det har alt å gjøre med hvor trygg, avslappet og ivaretatt jeg følte meg underveis.

Etter rundt ti timer på sykehuset begynte jeg å kjenne behovet for å trykke.


Da sto jeg på knærne i senga, og lente meg over sengeryggen. Denne var hevet, slik at jeg kunne være oppreist. Lystgassen ble lagt bort, og jeg hvisket til samboeren at: «nå bruker jeg nedoverpusten». Jeg gjorde dette en god stund før jordmor sa at jeg kunne presse.


Det står i papirene fra sykehuset at trykketiden min var 13 minutter, men i realiteten hadde jeg en stund for meg selv hvor jeg fikk jobbe helt uforstyrret med nedoverpusten.


Det føltes SÅ rått å få så sterke og tydelige signaler fra kroppen, og å tørre og stole på dem. Kroppen visste akkurat hva den gjorde, og på grunn av kurset ditt turte jeg å lytte til den.

Etter 11 timer aktiv fødsel kom gutten vår til verden. 4175g, 51cm lang og helt perfekt.


Tusen takk for et utrolig nyttig kurs!"


Vil du forberede deg til fødselen på samme måte som Anneli? Vårt fødselsforberedende kurs gir deg verktøyene du trenger for å få føle deg trygg, sterk og rolig under fødselen.

Comments


bottom of page