top of page

Charlottes intense, men positive fødsel: - Jeg er så stolt av meg selv som fødekvinne!

Andregangsfødende Charlotte hadde ikke forberedt seg på første fødsel og tok det som det kom. Med nummer to ønsket hun å være bedre forberedt. Men likevel fikk de seg en overraskelse da babyen var ute.

Charlottes positive fødsel

Her er hennes positive fødselshistorie:


"05. februar ble jeg mamma til en stor og fin gutt etter en fin, men intens fødsel!


Forrige fødsel var jeg ikke forberedt og jeg tok mye som det kom. Det endte med tangforløsning og et klipp jeg hadde mye problemer med i ettertid.


Derfor bestemte jeg meg for at jeg denne gangen skulle forberede meg mer på hva som faktisk skjer fysisk i kroppen under en fødsel og øve meg på pusteteknikker. Mannen min og jeg tok derfor kurset Positiv fødsel, jeg leste også boken.


Svangerskapet var veldig hardt med mye kvalme, smerter og bekkenplager, og sent i svangerskapet var jeg så sliten at jeg mistet litt troen på meg selv som fødekvinne.


Jeg ønsket nemlig en så naturlig fødsel som mulig på Storken i Bergen.


Heldigvis hadde forberedelsene kommet såpass inn i underbevisstheten min at jeg hentet frem det jeg hadde lært under fødselen!


05.februar kl. 12 ble jeg lagt inn på Storken på Kvinneklinikken i Bergen, og ca. kl. 13 tok legen vannet mitt.


Jeg var litt skuffet over at jeg også denne gangen ble igangsatt siden jeg drømte om å oppleve en «naturlig» begynnelse på fødselen. Samtidig var jeg så sliten av svangerskapet, at det var det eneste riktige for meg.


Det var god og rolig stemning inne på rommet og jeg fikk god kontakt med jordmødrene. Jeg liker å prate, så det ble mye prat og latter.


Riene begynte å komme ganske raskt etter at vannet ble tatt og etter kort tid satte jeg meg i badekaret.


12 tips til en positiv fødsel


Vi hadde dempet belysning, elektriske kubbelys, og spilte av egen spilleliste på Spotify laget spesielt for denne dagen. Mannen min satt hele tiden ved siden av meg og tilbydde mat og drikke. Han var svært støttende og brukte ord og fraser fra kurset.


I badekaret kom jeg etterhvert helt i min egen boble og mannen min fortalte i ettertid at det ikke var mulig å få kontakt med meg. Jeg brukte oppoverpusten helt til jeg hadde 9 cm åpning og sa hele tiden til meg selv at hver ri var ett skritt nærmere å møte sønnen vår.


Ved 9 cm merket jeg at jeg ville presse, så jeg begynte med nedoverpust og presset litt også.


Det kom noen dyreliknende lyder ut av munnen min, men jeg klarte å beholde roen.. Jordmor måtte hjelpe litt til med å tøye litt, og endelig hadde jeg full åpning.


Etterhvert merket jordmor at pressingen ikke var effektiv nok, så jeg flyttet meg over i fødestol. I utgangspunktet ville jeg føde i vannet, men jeg stolte sånn på jordmor at jeg bare adlød med en gang!


Etter en time med pusting og pressing ble det konstatert at skuldrene til sønnen min satt fast. På det tidspunktet ble også smerten såpass intens at jeg glemte alt av pust og avspenning.


Jordmor og lege avgjorde at det var på tide at jeg fikk litt hjelp ettersom jeg var så sliten.


De spurte om jeg ville ha tang eller vakuum, men jeg var såpass ute av det at jeg ikke klarte å velge.


Heldigvis hadde jordmoren min satt seg godt inn i fødebrevet mitt og historikken min og valgte vakuum ettersom jeg hadde så problemer etter tang og klipp sist.


Sønnen min kom endelig ut kl. 19.24 etter godt samarbeid med leger og jordmødre, og jeg klarte å hente meg inn igjen og puste og presse når jeg fikk beskjed om det. Det var ganske brutalt akkurat da han skulle ut, men en enorm lettelse da han kom opp på brystet mitt.


Til alles overraskelse var han hele 4705 g og 56 cm lang!


Jeg fikk masse skryt for jobben jeg hadde gjort, og fikk også vite at jeg ikke kunne ha klart å presse han ut helt på egenhånd med tanke på størrelsen hans.


Jeg sitter igjen med en følelse av å ha blitt sett og ivaretatt av fantastiske leger og jordmødre på Storken og jeg er så stolt av meg selv som fødekvinne!


Selv om jeg måtte ha hjelp av vakuum helt til slutt føler jeg at forberedelsene jeg gjorde hjalp meg til å få en så fin og naturlig fødsel som mulig.


Jeg er stolt av at jeg klarte å holde meg rolig og avspent i badekaret og at jeg stort sett hele tiden klarte å tenke positivt.


Takk for et flott kurs! Jeg anbefaler det til alle jet kjenner som er gravide – både førstegangs- og andregangsfødende."


Hvis du også har lyst til å forberede deg til fødsel sånn som Charlotte bør du sjekke ut det nettbaserte fødselsforberedende kurset.

Comments


bottom of page