top of page

Noras positive andre fødsel: - Jeg sitter igjen med en utrolig mestringsfølelse!

Andregangsfødende Nora følte ikke hun hadde kontrol under sin første fødsel. Da hun ble gravid med nummer to ville hun ha en annen fødselsopplevelse. Og det fikk hun!

Her er hennes historie:


"Termin kom og gikk, og jeg begynte å føle meg litt skuffet og stresset for å måtte bli satt i gang. Førstemann kom 4 dager før termin og jeg var sikker på at andre også skulle komme før.


Jeg gledet meg faktisk til fødsel nå, mye takket være kurset til Line, spesielt fokus på oppoverpust og de positive afirmasjonene. Første fødsel varte i dagevis og jeg følte jeg ikke hadde kontroll eller turte å stole på kroppen.


Denne gangen skulle bli annerledes.


Fire dager etter termin var jeg på trivselskontroll og fikk vite at jeg hvertfall var 2cm åpen så legen foreslo stripping, noe jeg takket ja til. Han sa at hvis det funker er det sannsynlig at jeg er tilbake innen 24 timer med rier.


Positiv til sinns dro jeg hjem og slappet av og håpet på rier. De kom ikke, bare de samme "kjedelige" kynnerene. Jeg ble mildt sagt skuffet, men prøvde å holde meg positiv og så masse gamle romantiske komedier.


Det ble 2 trivselskontroller til, og selv om baby så ut til å ha det strålende der inne, ble det bestemt at jeg skulle settes i gang 42+0. Jeg protesterte ikke, da jeg begynte å bli så ukomfortabel og sliten, så følte det var rett avgjørelse for meg.


Jeg begynte å glede meg til fødsel igjen, og tenkte dette skal bli en positiv fødsel uansett.


Torsdag morgen møtte jeg opp på føden for å bli satt i gang. Da var jeg alt 3 cm åpen og ble glad og motivert av at kroppen hadde jobbet litt mer på egenhånd. Ballong var ikke nødvendig og jeg fikk første modningspille kl. 11.


Jeg fikk rom alene (mannen fikk ikke bli med inn allikevel, men var i beredskap hos gode venner rett ved sykehuset), og benyttet tiden til å slappe av og kose meg med gamle friends episoder på nettbrettet. Jordmødrene var veldig koselig og jeg følte meg godt ivaretatt og godt informert.


Før fødsel hadde jeg hørt mye på lydfilene, spesielt afirmasjonene og avspenningene, og også jobbet mye med oppoverpust. Jeg var veldig usikker på om det kom til å funke, men var hvertfall ikke redd og hadde jobbet mye med å føle meg trygg og positiv uansett hvilken retning fødsel gikk.Litt kraftigere tak/bølger begynte ca kl 15, etter 3. pille. Det var litt tøft å være alene på rommet etter at de startet, men de var fortsatt håndterbare så det prøvde å fokusere på å slappe av og puste.


Ca 16.30 begynte de å bli ganske vonde å det vanskelig å fokusere og jeg sa til jordmor at nå må du sjekke meg for å se om mannen kan komme. 4. cm åpning, ring mannen med en gang, du skal på fødestua.


Jeg ble så glad og mannen kom på ti min.


Vi gikk nesten umiddelbart inn vår egen lille boble og fokuserte på pust og visualisering. Jeg hadde øvd på å se for meg at takene/bølgene var faktiske bølger på havet på en vakker strand.


Nå begynte de å komme tettere og det ble vanskelig å fokusere igjen, så jeg ba om epidural. Den ble satt og det føltes helt fantastisk.


Vi fikk spist og slappet av litt før vi begynte å jobbe igjen. Jeg følte at jeg hadde hatt fremgang og plutselig var jeg 6 cm åpning. Så glade vi ble, og jordmor sa at dette kanskje kom til å gå fortere en forventet.


Heretter gikk det fort fremover og jeg og mannen fortsatte i vår egen pusteboble, mens jeg brukte prekestolen og lot tyngdekraften og kroppen jobbe. Jeg kunne kjenne at babyen jobbet seg nedover for hver bølge, og jeg forsøkte å ikke stritte imot.


Jordmor sa jeg kunne presse litt hvis jeg følte trangen, det kjentes bra ut.


Ca kl. 21 følte jeg plutselig mer pressetrang, men fortsatte å stole på kroppen og jobbe med pusten. Jeg kjente at hun ikke var helt på vei ut ennå. Ca 21.30 la meg sidelengs i sengen og sa jeg følte hun var på vei ut. Nå var jeg helt åpen, og kunne begynne å presse.


Jeg pustet mer enn presset, dels fordi jeg var sliten, dels fordi det kjentes riktig ut. Plutselig var hodet ute og hun gråt faktisk da bare hodet hennes var utenfor.


Jordmoren skrøt hele tiden av hvor godt jeg jobbet med pusten og var mektig imponert da hun kom ut med resten av kroppen noen minutter senere.


Plutselig lå hun oppå meg og det kjentes helt uvirkelig at det hadde gått så bra.


Jeg sitter igjen med en utrolig mestringsfølelse og føler at dette kan jeg godt gjøre igjen. Det tenkte jeg ikke etter første fødsel.


Tusen takk for at jeg fikk muligheten til å ta kurset ditt, det hjalp virkelig til å gjøre dette til en utrolig positiv fødsel."


Hvis du også vil forberede deg til fødsel på samme måte som Nora må du sjekke det nettbaserte fødselsforberedende kurset.


bottom of page