top of page

Førstegangsfødende Idas fødsel ble ikke slik hun hadde tenkt, men det ble likevel en positiv fødsel

Idas fødsel ble ikke like rolig og idyllisk som hun hadde sett for seg, men viktigst av alt var at hun følte seg trygg og stolte på kroppen.

Her er hennes positive fødselshistorie:


"Kvelden før fødsel var jeg ekstremt følsom, jeg gråt så mye og var sliten av å vente på at alt skulle sette igang ettersom jeg var 10 dager over.


Jeg sovnet klokken 00 på kvelden og våknet klokken 0100 av et kraftig tak i ryggen, jeg reiste meg opp og kjente at vannet fosset ut. Jeg ringte føden og fikk tid for kontroll dagen etter 10.30 hvis ingen ting skjedde før.


Etter ca 20 minutter begynte riene og de kom med 15 minutter mellomrom, jeg pustet meg fint igjennom og følte jeg hadde god kontroll.


Det var ubehagelig å ligge, så jeg gikk ut i stua og satte på en film mens jeg ba samboer ligge i sengen å sove så mye så mulig sånn at han kunne være godt uthvilt til senere.


Etterhvert kom riene med 8-6 minutters mellomrom og jeg kastet en del opp etter hver rie.


Men følte jeg hadde god kontroll, hadde jevnlig kontakt med føden og ettersom riene var godt igang var det ikke nødvendig å komme til kontrollen og jeg kunne bli hjemme så lenge jeg følte det var okei.


Da klokken ble 13.00, etter 12 timer fant jeg ut at jeg ville dra til sykehuset som ligger 40 minutter unna, riene tok seg ganske opp i bilen på vei, men jeg følte hele tiden jeg hadde ekstremt god kontroll og pustet meg kontrollert igjennom.


Da jeg kom inn på føden hadde jeg 3 cm åpning og var glad for at jeg ikke trengte bli sendt hjem igjen.


De neste timene tok riene seg kraftig opp og jeg kjente at det ble mer og mer krevende å beholde roen på de mest kraftfulle toppene, jeg hadde på forhånd lest en god del om alternativene for smertelindring og prøvde ut varmepute og en varm dusj før jeg bestemte meg for å be om epidural.


Etter en time med venting og veldig intense rier sjekket vi åpningen igjen, og den var fortsatt 3 cm. Dette gjorde at jeg enda sterkere ønsket epidural og fikk en liten knekk i motivasjonen.


Etter en stund fikk vi vite at epidural var flere timer unna ettersom narkoselegen hadde mye å gjøre, dette føltes tøft og jeg var på vei inn i et negativt tankemønster.


Men hele tiden hadde jeg "der tankene går, følger kroppen" i bakhodet.


Jeg bestemte meg for å hente frem alt jeg hadde fra Positiv Fødsel kurset, da det ikke fantes noen annen mulighet.

På dette tidspunktet var min kjæreste sin støtte, igjennom berøring, positive affirmasjoner og at han ordnet alle praktiske saker rundt meg helt avgjørende for at jeg fortsatt følte meg trygg og rolig til tross for litt motgang i fødselen.


Riene var så intense på dette tidspunktet og plutselig havnet jeg i en slags transe, eller "boble".


Jeg mistet helt oppfatning av tid og rom og var i min helt egen verden. Jeg er så takknemlig nå for at jeg ikke fikk epidural, fordi da jeg trodde jeg hadde nådd min absolutte grense, viste det seg at jeg kunne gå ett steg til, og det var som å komme til en helt annen verden, og det er den kuleste opplevelsen jeg har hatt i mitt liv og er umulig å beskrive!

Kjæresten min var helt fantastisk og fortalte meg hvordan riene ikke kunne være sterkere enn meg, siden de var meg!


Plutselig var jeg 7 cm åpen og helt plutselig skulle jeg føde!


Følelsen av at fødselen gikk over i en annen fase var godt, intensiteten var heftig å føle på, og jordmor og kjæreste var ekstremt flinke til å motivere meg.

22.19 var babyen ute, og jeg husker jeg tenkte "for en utrolig reise kroppen og hodet mitt har vært med på" I fødselsbrevet mitt ville jeg føde i badekar, trodde ikke jeg ville be om smertelindring og så for meg en idyllisk og rolig fødsel som ikke varte så lenge.

I virkeligheten var det rått, kjefting, oppkast og ikke i nærheten av noe jeg hadde fantasert om på forhånd, og det tok nesten 22 timer fra vannet gikk til han var ute!


Men jeg følte meg hele tiden trygg og stolte på kroppen min.


Jeg hadde kontroll over mine valg og alternativene jeg hadde. Med en fantastisk samboer og jordmødre ble fødselen en fantastisk opplevelse som jeg blir glad av å se tilbake på."


Vil du forberede deg til fødsel på samme måte som Ida? Da må du sjekke ut det fødselsforberedende nettkurset.

Comments


bottom of page